Waarom?

Waarom moet mij dit overkomen? Als je de vraag zelf niet stelt zijn er wel anderen die hem voor je stellen.

Het vreemde is dat het goede leven deze vragen niet stelt. Niemand vraagt je: denk je wel eens, waarom moet jou dat overkomen dat je een gezond kind hebt gekregen? Of dat je zonder al teveel kwalen of grote armoede door het leven mazzelt? Maar bij tegenslag duikt de waarom-vraag wel op.

De bijbel begint met het paradijsverhaal en het lijkt wel alsof wij dat als norm hebben. Zo hoort het leven te zijn en alles wat er van afwijkt voelt als onrecht en roept vragen op.

Ik heb me voor mezelf niet zo bezig gehouden met de waarom-vraag. Want waarom zou het mij niet overkomen? Een goede vriend stelde me een ándere levensgrote vraag: wie had ons ooit verteld dat het leven alleen maar leuk zou zijn? Die vraag hielp mij. Sindsdien kan ik beter met tegenslagen omgaan.

Het helpt daarbij om mijn leven te zien in een groter geheel.

Als ik in een ontwikkelingsland geboren was, had ik vermoedelijk mijn eerste verjaardag niet gehaald. Er wordt in Nederland heel wat gezeurd en ik doe er soms lustig aan mee, maar ik weet heel goed dat de gezondheidszorg van Nederland op een zeer hoog plan staat. Bij mijn hersenoperatie zijn 11 mensen 5,5 uur bezig geweest mijn leven te redden en te proberen de gevolgschade beperkt te houden. Ik ben niet onder narcose geweest en hoorde hoe zorgzaam en zorgvuldig er gewerkt werd.

Toen ik een week na de ingreep weer een krantje kon lezen stond op de voorpagina dat vele vluchtelingen verdronken waren voor de kust van Lampedusa. Waarom?

Comments

  • H.noorda
    September 8, 2018

    Bedankt voor je mooie gedachten en verhaaltjes. Ik herinner me ook nog heel goed het bevrijdende gevoel dat ik kreeg toen mijn oudere zus zei: “Niemand is een vlekkeloos leven beloofd”.

    reply

Post a Comment