Een lesje leren

Ik sta op een parkeerterrein aan de rand van de Kaapse bossen. Het doel is 19 km lopen met rugzak en stokken en GPS. Gisteravond heb ik een route geselecteerd, een ‘trage tocht’. https://www.wandelzoekpagina.nl/trage-tochten/

Heijmert heeft zijn GPS opgezocht en hem startklaar gemaakt. Het ding zit met een karabijnhaak vast aan de schouderband van de rugzak. Heijmert is heel handig met de GPS en ik heb de bediening dus altijd vrolijk aan hem overgelaten. Maar nu wil ik het zelf leren.

Voor de zekerheid heb ik de coördinaten ook geladen in de Topo-app op mijn mobiel.

Ik zet de GPS aan en wacht tot de satellieten gevonden zijn. Ik verwijder de route van de vorige keer en probeer de nieuwe route te laden. Het lukt me echter met geen mogelijkheid de route te vinden. Drie keer op nieuw begonnen! Ik voel me dom maar denk echt dat de route er niet op staat. Ik leg de GPS terug in de auto. Dan maar op de Topo-app van de mobiel lopen.

Ik kijk op mijn schermpje welke kant ik op moet en stop hem in mijn binnenzak, ik hijs mijn rugzak op, pak mijn stokken en zet de eerste stappen. Tweehonderd meter verder stop ik en pak voor de zekerheid mijn mobiel en kijk op mijn app. Ik loop keurig op het lijntje en moet bijna afslaan. Ik probeer te kijken hoe de route verder gaat.

Het is irritant. Ik kan niet op de kaart kijken tijdens het lopen. (Dat is met mijn valgevaarlijkheid ook niet verstandig) maar steeds weer stoppen, stokken opzij, mobiel uit de zak, kijken waar ik ben en waar ik naar toe moet, mobiel terug in de zak, stokken in positie en weer gaan haalt het ritme uit het lopen.

Er zijn wel stukken dat ik een poosje rechtdoor kan of kan tellen dat ik pas de vierde weg rechts hoef te nemen maar de route is afwisselend genoeg dat ik om de haverklap dat ding weer moet pakken om niet verkeerd te lopen. Ik vraag me af of het met de GPS aan de karbijnhaak beter was gegaan…

Na een uurtje krijg ik een afslag die ik niet vertrouw. Is dit wel de goede richting? Dit voelt als teruglopen! Tijd voor een slok karnemelk en een uitgebreide blik op de Topo-app. Ik zoom uit. Oeps. De tocht bestaat uit twee routes die samen de route van 19 km zijn. Ik ben met de ‘route Doorn’ bezig en heb de afslag naar de ‘route Leersum’ gemist. Nog een paar honderd meter en ik ben op de terugweg zonder het rondje Leersum gelopen te hebben. Wat nu? Doorlopen en met 9 kilometer klaar zijn of alsnog het rondje Leersum lopen? Ik besluit het laatste. Dan maar een ‘achtje’ lopen, een stukje dubbel lopen en dus een paar kilometer meer.

Als ik het rondje Leersum voor de helft gelopen heb, begint mijn mobiel een noodmelding te geven: ‘battery low’. Nog maar 7%! Ik loop zelf ook leeg. Pauze dus.

Ik ga op een omgevallen boomstam zitten. Vorige week heb ik voor de zekerheid een powerbank gekocht om tussentijds mijn mobiel op te kunnen laden. Nu kijken of het werkt! Ik koppel de apparaten aan elkaar en het energielevel van de mobiel begint te stijgen. Ik moet er ook niet aan denken dat het niet gelukt was… dan was ik behoorlijk verdwaald denk ik. Ik eet mijn laatste boterham en drink het pak karnemelk leeg.

Ik krijg weer energie en ga weer op pad. De volgende kilometers haal ik steeds twee apparaten verbonden met een snoertje uit de binnenzak om te kijken of ik nog op het lijntje loop. Met een langer snoertje had de powerbank in de zak kunnen blijven.

Gelukkig kent de Eifelsteig ook ‘veldmarken’. En thuis toch nog maar een lesje GPS nemen.

Ik heb bijna 22 km gelopen. Thuisgekomen vertelde ik dat ik het niet voor elkaar gekregen had om met de GPS te lopen. Ik zag het kwartje vallen. Heijmert had wel de batterijen van de GPS opgeladen maar was vergeten de route er op te zetten.

Wat heb ik geleerd? Controleer of de route in de GPS staat, bestudeer vooraf de route en neem voor de zekerheid altijd een kaart mee.

Update week 2: 64,2 km gelopen. Totaal: 110,5 km

Post a Comment