Met een mug in de slaapkamer is alles erger

Toen gezondheid uitgedeeld werd stond ik achteraan in de rij. Zolang als ik me heugen kan, was er altijd wel wat. Een chronische darmziekte, borstkanker en een hersentumor (nee geen uitzaaiingen, maar dat je al een keer door de kat gebeten bent wil dat niet zeggen dat je niet nog eens door de hond gepakt kan worden). Helaas, door het niet-aangeboren-hersenletsel (NAH) als gevolg van de operatie, lukte het me niet meer om weer aan het werk te gaan, zelfs niet met heel veel aanpassingen.

Maar niet getreurd, normaal gesproken als ik ‘s ochtends wakker word, kan ik nog alles en de dag ligt voor me als een leeg vel papier. En  ik  mag  helemaal  zelf  weten  wat  ik  ga  doen.

Het probleem is alleen dat het maar een klein velletje is. Soms ben ik voor de koffie al weer klaar met de dag.

Vannacht had ik een mug op mijn slaapkamer. Ik knipte de lamp aan en ging op muggenjacht. Een gloeiende plek op mijn enkel vertelde me dat het krengetje al had toegeslagen. Het volgende half uur draaiden we om elkaar heen. De mug speelde viool rond mijn hoofd, ik deed de lamp aan, zette mijn bril op en speurde gewapend met een vuil t-shirt de muren af, de mug was inmiddels weggedoken en ik deed na een paar minuten het licht weer uit. De derde keer zag ik hem maar sloeg ik mis. De vierde keer eindigde de mug als vlek op de muur en de rust keerde terug in de slaapkamer. Zo’n nacht betekent echter de volgende dag hoofdpijn en dat er dan niet veel uit mijn handen komt.

Veel mensen vragen me: ‘hoe leef je daar nou mee? Ik hoor er een onuitgesproken opdracht in: ‘doe jij eens voor hoe je daar nog een leuk of zinvol leven mee leidt.’

Om eerlijk te zijn, ik rommel natuurlijk ook maar een beetje aan, net als iedereen. Ik kan me mezelf helemaal niet meer voorstellen zonder ziekte of beperking. Het is wat het is. Toch wil ik er best wat over zeggen en daarom begin ik deze blog!

Van alle tegenslag in mijn leven heb ik een belangrijke les geleerd die ik het best kan samenvatten met het spreekwoord: je kunt wel dansen al is het niet met de bruid.

Ik wil jou graag de gelegenheid te geven de kunst af te kijken om ook zo te kunnen dansen en dan liefst zonder dat jij er eerst enge ziekten voor hoeft te krijgen.

Een ding hoef ik je niet te leren, want dat weet je natuurlijk al: met een mug in de slaapkamer is alles erger.