Een dag van uitersten dag 4 van de Eifelsteig

Ik leef! Mijn dwarsfluitlerares zei ooit: ‘als je boven de vijftig bent en je wordt ‘s ochtends wakker en je voelt niets, dan ben je dood. Boven de vijftig doet altijd wel iets zeer.’ Toen ik vanochtend wakker werd deed álles zeer.

Bij vertrek vroeg de man bij de receptie: ‘keine Ruhetag?’ Omstandig begon hij uit te leggen hoe ik de wandeling van vandaag met de helft kon bekorten als ik met de boot ging. Wilde ik echt lopen? Nou, dan wenste hij me veel sterkte.

Ik hijs mijn zak op mijn rug en loop het dorp uit. Het miezert en de weg gaat onmiddellijk pittig omhoog. Aan het begin van een bospad glij ik bijna onderuit.

Ik denk aan de boot. De verleiding is groot. Dan schiet me de € 2121,- die jullie voor de Hersenstichting bij elkaar gebracht hebben met mijn sponsorloop. Ik doe wat rek en strek oefeningen, pak mijn stokken ( dat had ik eerder moeten doen) en ga op pad. Kleine stapjes maar.

Een uur later heb ik de pijntjes er uit gelopen lijkt het. Daarna weet ik het niet meer zo goed. Het is hier zo onbeschrijfelijk mooi dat dat me helemaal in beslag neemt.

Uiteindelijk kom ik uit bij een kerk. Dorf Wollseifen heet het. Er zijn alleen geen huizen meer, het is een verlaten plek. Na de oorlog hadden de Britten het daar voor het zeggen gekregen en ze wilden ruimte voor legeroefeningen. De 550 bewoners kregen in september 1946 drie weken de tijd om hun dorp te verlaten. Alleen de school, het transformatorhuisje en de kerk bleven gespaard, de rest werd onbewoonbaar gemaakt.

Nu is het een prachtige verstilde plek. Maar nog ieder jaar komen (de nazaten van) de voormalige bewoners naar deze plek.

Enkele kilometers verder ligt Vogelsang. Het was een opleidingsinstituut voor Nazi’s.

Nu ik hier loop is het 17 april. Op deze dag in 1945 werd Ede bevrijd. Mijn vader herinnerde ons er ieder jaar aan. Oorlog trekt zijn sporen door het landschap en door mensenlevens. En dat dat nog iedere dag ergens op de wereld gebeurt… dichterbij dan je lang voor mogelijk had gehouden…

O ja, nog even dit: je kunt nog steeds doneren voor de actie: ‘wandelen voor succesvoller behandelen.’ Alle gevers tot nu toe: dank je wel!

Post a Comment