Met de tong op de schoenen

Ik was er helemaal klaar mee. Een blaar op mijn hiel zo groot als een euro en een rooie kop van de hitte. 21 km gelopen en het was me te warm.

Ik ben van het type: op de kou kun je je kleden. Ik was al nooit zo van de tropische temperaturen en het Niet-Aangeboren-Hersenletsel heeft er nog een schepje bovenop gedaan. Ik heb een hekel aan warmte en aan fel licht.

Het was 23 •C en de koperen ploert stond aan een wolkeloze hemel.

Van een bevriende begrafenisondernemer leerde ik dat bij 16 •C de minste mensen dood gaan.

Ik gedij daar lopend ook het beste bij. Niet te koud om te pauzeren en niet te warm om te bewegen. Toch ben ik in de loop der tijd ook wel creatiever geworden om met fel zonlicht en warmte om te gaan.

Ik heb een zelf-kleurende bril waarvoor ik nog een zonnebril kan zetten. Ik heb een pet met een klep. Tegenwoordig draag ik alleen nog maar petten met zwarte kleppen. Er zit totaal geen informatie in een heldere lucht, geef mij maar een zwart plafond aan mijn gezichtsveld.

Dat zwarte petje kan in de wasmachine. Daarmee kan het dus goed tegen water. Ik dompel het petje in een stromende beek of houd het onder een kraan en zet het kletsnat op mijn hoofd. Lekker!

Dat doe ik ook met een mouw. Bij de eerste keer dat ik borstkanker had, raakte ik de klieren in de oksel kwijt. Bij warm weer hoopt er vocht op in mijn arm. Jaren geleden knipte ik een mouw uit een t shirt met lange mouwen, nam die nat mee in een plastic zakje als ik warmte verwachtte. Worden de vingers dikker dan deed ik mijn mouw aan.

Sinds kort heb ik een zelfgemaakte mouw van een doek waarmee mijn dochter haar hond koelt. De doek lekt minder en houdt het vocht langer vast.

Mijn plan was om de Eifelsteig eind april te lopen, juist om de kans op warme dagen kleiner te houden. Maar tot half mei mogen we van de regering geen vakantieplannen maken en in Duitsland willen ze voorlopig geen Nederlandse toeristen.

Als ik later in het jaar wil gaan lopen moet ik nog iets verzinnen om me beter te kunnen koelen. Iemand een goed idee?

Post a Comment